1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Еколози: България може да бъде изправена пред нова зърнена криза през 2012 г.

Еколози: България може да бъде изправена пред нова зърнена криза през 2012 г.

Необичайната за ноември суша води до недостиг на питейна вода и застрашава посевите

България може да бъде изправена пред нова зърнена криза догодина, предупредиха еколози на пресконференция за резултатите от климатичната среща в Дърбан. Причината е необичайната за ноември суша, която води до недостиг на питейна вода и застрашава посевите.

"Това е проблем, за който институциите предпочитат да не говорят. Този ноември беше най-сухият откакто има метереологични изследвания", каза Борислав Сандов от "Коалиция за климата – България", добавяйки че все още липсва официална информация по въпроса, пише 3e-news.net.

Необичайната суша е проблем не само за България, но и за целия регион. В началото на декември Асошиейтед прес съобщи че неблагоприятните климатични условия предизвикат ограничаване на снабдяването с енегрия в Сърбия, недостиг на питейна вода в Босна, а в България, Румъния, Унгария застрашава посевитe.

Според експерти и фермери сушата заплашва да намали реколтата от пшеница и ечемик през 2012 г. и да се отрази върху посевите от рапица в Източна и Централна Европа.  Досега най-тежко е засегната Украйна, като прогнозите допускат главният зърнопризводител в Черноморския регион да загуби до 30% от зимното си зърно. Липсата на достатъчно дъждове поставя под риск и посевите в България и Румъния и забавя сеитбата в Полша - четвъртият най-голям производител на пшеница в ЕС.

Опасността от слаби реколти е едно от преките последствия от промените в климата, изтъкнаха природозащитниците, и поискаха по-активни мерки от институциите за намаляване на парниковите газове и адаптация към климата.

От "Коалиция за климата" и "За земята" изтъкнаха, че разработвания в момента Национален план за намаляване на парниковите емисии е шанс страната ни да се подготви за породените от климата предизвикателства пред селското стопанство и други сектори на икономиката. Според еколозите обаче в документа присъстват редица противоречиви мерки. "От една страна е записано, че трябва да намаляваме емисиите парникови газове, а от друга, че ще продължим да строим въглищни електроцентрали. Това е абсурд", коментира Тодор Тодоров от "За Земята".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.