1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Еврокомисарят по земеделието и Мехмед Дикме посетиха кравеферма в Ловешко

Еврокомисарят по земеделието и Мехмед Дикме посетиха кравеферма в Ловешко

България е една от страните, които най-добре усвоиха парите по САПАРД, каза Франц Фишер

 

Еврокомисарят по земеделие Франц Фишлер, министърът на земеделието Мехмед Дикме и заместниците му Миглена Плугчиева и Бойко Боев в понеделник бяха на посещение в една от най-големите кравеферми в Ловешко. Те се срещнаха със собственика Васил Колев в ловешкото село Голяма Желязна, който отглежда 92 животни за месо по екологичен способ, без концентрирани фуражи. Кравите са от породата Безрог Херефорд и са селектирани в Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян. "Много е важно, че техниката на отглеждане на животните и създадена в региона. Смятам, че след влизането на България в Европейския съюз биологичното земеделие има още по-голямо бъдеще. То високо се цени от наша страна и ние ще направим всичко възможно, за да ви помогнем да си осигурите повече пазари", каза Франц Фишлер.

Изграждането на крафермата си Васил Колев започва през 1992 г. Тогава със собствени средства закупува 9 крави и 15 юници, които с течение на времето достигат сегашната си бройка. Животните се отглеждат само за месо, не се доят. През цялата година са на свободна паша, а собственикът им ги държи в полуоткрит обор. Той разполага с около 3 000 дка пасища. Всяка година продава по около 50 телета за клане и разплод. "Проблемът е, че липсват достатъчно пазари за животните в България. Най-големите изложения са в Сливен и Плевен, там се срещам с други фермери, разменяме си информация и се търсим. Надявам се, чрез различните програми да се направят пазари за животни във всички градове на страната, както е било преди години", каза Васил Колев. През 2002 г. в София, той бе удостоен със званието "Биологичен фермер на годината". В момента подготвя проект по програма САПАРД, за да започне да отглежда и 200 овце.

"България е една от страните, които най-добре усвоиха парите по САПАРД. Затова от 2004 до 2006 г. ще бъдат отпуснати 20% повече средства в сравнение с досегашните. Кредитирането на вашата страна е най-доброто в сравнение с другите държави, кандидатки за ЕС", каза още Франц Фишер. Според него обаче подкрепата сама по себе си не може да осигури пазарите и затова българите трябва сами да се погрижат.

Еврокомисарят, земеделският министър и заместниците му посетиха и млекопреработвателното предприятие "Кондов екопродукт" в Старо село. Това е една от първите мандри в България, получила лиценз за износ на сирене и кашкавал в Евросъюза. Франц Фишер даде висока оценка на модерните технологии, по които се работи във фирмата./в. Посредник

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.