1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерски протести заливат Европа

Фермерски протести заливат Европа

В момента са блокирани скоростни пътища и магистрали в цяла Франция – от средиземното крайбрежие, през Орлеан и Лион, до полуостров Бретан на север

Фермерите във Франция засилват натиска върху правителството и блокират пътища в цялата страна. Техни колеги от Литва се стекоха с 1000 трактора в столицата Вилнюс, а полски стопани спират движението по 160 пътища в страната, недоволни от украинския внос и с искане за преразглеждане на Общата селскостопанска политика. Продължават и протестите в Германия. 
 
Фермерите във Франция обявиха, че  ще разширят своите действия, които ще обхванат 85 от стоте департамента в страната. В момента са блокирани скоростни пътища и магистрали в цяла Франция – от средиземното крайбрежие, през Орлеан и Лион,  до полуостров Бретан на север. Част от магистралния ринг около Париж също е затворен от струпани там трактори.
 
В Литва фермерите са недоволни от аграрната политика на правителството и най-вече от съкращенията в бюджета за селското стопанство. От местния земеделски съюз изтъкват, че новите правила, които се появяват всеки ден, са пагубни за стопаните. 
 
Фермерските протести в Германия, Франция и Литва са насочени срещу прекомерната бюрокрация, новите екологични норми, вдигането на данъците, високите цени за енергия и горива, както и срещу ниските доходи. Според недоволните за повечето от тези нови правила е виновен Европейският съюз.
Затова и агрокомисар Януш Войчеховски изтъкна, че в Брюксел гласът на фермерите се чува много ясно. Той обеща, че оплакванията на стопаните ще бъдат взети предвид, особено когато става дума за бъдещето на ОСП.
 
Фермерски протести има още в Нидерландия, Дания, Белгия, Швеция и Швейцария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.