1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Форум в Брюксел обсъжда европейското земеделие

Форум в Брюксел обсъжда европейското земеделие

Снимка:

„Как да произвеждаме повече с по-малко и произведеното да продадем по-добре“

Европа има капацитета да подобри сигурността на храните и да увеличи положителното влияние на селското стопанство върху околната среда и икономиката. Това е централната теза на форум в белгийската столица, посветен на бъдещето на сектора.

Това е темата на седмата международна среща на Асоциацията на собствениците на земеделска земя и индустрията – сектор земеделие. Възможностите на селското стопанство обаче не се използват докрай, изтъкнаха участниците. Вместо това производителността на сектора е поставена под въпрос, иновативни решения за борба с епидемии и болести се изтеглят от пазара, а научните изследвания и развития не получават достатъчно подкрепа.

Как Европа може да подобри конкурентоспособността на селското си стопанство и как да се осигури устойчивото му развитие? На тези въпроси отговаряха Пека Песонен, генерален секретар на КОПА КОДЖЕКА, и Натали Пауълс от кабинета на Европейския комисар по околна среда, Янез Поточник. В своето експозе Пауълс посочи какво се предприема вече в посока на промотирането на по-добри практики за биоразнообразието и устойчивото развитие.

Срещата разглежда и влиянието на новите европейски регламенти върху бъдещето на селското стопанство. Изтъкват се и вече предприетите от индустрията и фермерите стъпки, които гарантират висока продуктивност в полза на всички участници по веригата производител – потребител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.