1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гигантска ягодова торта направиха в Малта

Гигантска ягодова торта направиха в Малта

Жителите на Мгар се славят като най-добрите производители на ягоди в Малта

      Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора се стекоха на централния площад в градчето Мгар, Малта, за традиционния фестивал на ягодите (LejlaMgarrija.com).

Вкусният празник се организира за трета поредна година от общината на Мгар и Министерството на храните.

Голямата атракция тази година е била огромна торта от ягоди и шоколад с площ 12 кв.м.

Жителите на Мгар се славят като най-добрите производители на ягоди в Малта. През лятото от 24 години тук се организира селскостопански фестивал, на който местните земеделски производители се стичат,  за да покажат какво са произвели.

В края на април обаче из цялото градче се разнася лепкавият и сладък аромат на узрели ягоди.

Десетки търговци отрупват сергиите си на площада с пресните сочни червени плодове, а майстори кулинари приканват гостите да опитат от изкушенията, в които задължително трябва да има ягодов дъх.

Сред екзотичните ястия са ризото с ягоди, плодова супа или пък ягоди с балсамов винегрет. Желаещите могат да опитат и ароматни сокове, млечни шейкове и ягодово вино и ликьор, както и да отнесат усещането вкъщи срещу няколко евро.

Организаторите не забравят и най-малките. За тях има ягоди в шоколадова глазура и други плодови сладкиши, подредени във формата на симпатични животинки, както и сладолед, палачинки с ягодов конфитюр, плодови салати...
Ароматът на ягоди по време на фестивала се допълва от песните и танците на фолклорни състави. Местните майстори приготвят тематични сувенири специално за плодовия празник./ VESTI.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.