1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хлябът е осигурен

Хлябът е осигурен

Събраното количество пшеница е около 2 289 000 тона

Събраното количество пшеница е около 2 289 000 тона, така че зърненият баланс е вързан, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на откриването на изложението "Събор на българското земеделие".

На страната са необходими 1.6 – 1.8 млн. тона, обясни Найденов. Той каза, че е имало проблеми с дъждовете и затова са се забавили малко. Тази година реколтата е с 10% по-ниска, но дъждовете ще повлияят добре на добива на царевица и слънчоглед, стана ясно още от думите на министъра. Той обясни и че тази година качеството на пшеницата е "малко по-ниско от миналогодишното, но не е лошо". "Година с година не се връзва", обясни Найденов.

До първи септември тази година ще бъдат готови всички стандарти за производство на млечни продукти, а до 29 юли трябва да са готови и стандартите за група от девет вида меса. Продуктите, които не отговарят на изискванията по този стандарт, няма да могат да се наричат по този начин, посочи Найденов и даде следния пример - "продукт, който се води за кебапче, но не отговаря на стандартите, които определят това, няма да се нарича кебапче". Министърът заяви, че е знаел, че няма да е лесно, тъй като трябва да се осигури и контрол по цялата верига. По думите му, над 19 са затворените обекти за производство на млечни продукти до момента заради нарушения.

Министър Найденов съобщи и че очаква тази седмица или началото на следващата НС да гласува създаването на Агенцията за безопасност на храните. Мирослав Найденов определи започнатите промени в областта на безопасността на храните като "тежка война", която ведомството е започнало, за да "изхвърлим боклуците от нашата трапеза".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.