1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Италия няма да въвежда етикети тип светофар за хранителните продукти

Италия няма да въвежда етикети тип светофар за хранителните продукти

Правителството застава на страната на големите селскостопански производители и компаниите от хранителната индустрия

Италия няма да въвежда етикети тип "светофар" за хранителните продукти, обяви земеделският министър. В момента Световната здравна организация води дискусия по темата.

С отказа си да въведе етикети, които показват съдържанието на сол, мазнини и захар в храните, италианското правителство застава на страната на големите селскостопански производители и компаниите от хранителната индустрия. От сдружението на едрите земевладелци предупреждават, че подновяването на дебатите за специални данъци и предупредителни надписи върху опаковките ще отслаби позициите на италианските фермери.

Опасенията на бизнеса и политиците са най-вече за доброто име на зехтина, което би пострадало при въвеждането на цветните етикети. Заради високото си съдържание на мазнини зехтинът би получил лоша оценка, както и т.н. "средиземноморска диета", базирана основно на маслиновото масло. "Тази диета е обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство, а един етикет би я показал като нездравословна", заяви земеделският министър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.