1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Какво предстои за фермерите

Какво предстои за фермерите

Регистрацията на производителите, маркировката на животните, попълването на регистъра на лозята са сред основните задачи пред Министерството на земеделието и горите и областните му дирекции

 

Изготвените до 30 май 2006 год. регистри на фермерите влизат в агенцията, която ще им плаща. Регистрацията на производителите, маркировката на животните, попълването на регистъра на лозята са сред основните задачи пред Министерството на земеделието и горите и областните му дирекции, като по тях ще работят разплащателната и интервенционната агенция.

Във връзка с присъединяването ни към ЕС, приоритетите в работата на агроминистерството продължават да вървят със сравнително изоставащи темпове, на първо място сред които е регистрацията на земеделските производители, слагане на ушни марки на животните и въвеждането на номерата им в компютърна система, изграждането на регистър на лозовите масиви в областта.

Фермерите трябва да са добре информирани по казусите, за да оказват максимално съдействие както на себе си, така и на администрацията. Все още много фермери, особено в Монтанско, питат защо са необходими регистри и техните имена и фирми да са в тях. От областна дирекция "Земеделие и гори" обясняват, че това се налага най-напред, защото изготвените регистри ще бъдат включени в информационните масиви на Разплащателната и Интервенционната агенция, което трябва да стане до 30 май 2006 година. Регистрацията на земеделските производители ще става безплатно в областното агроведомство и в общинските служби по земеделие и гори.

За първи път схемата за интервениране на пазара ще бъде приложена през януари и февруари догодина за изкупуване хлебна пшеница от реколта 2005 год. Ще се изкупи общо около 150 000 тона пшеница. Зърното засега няма определена цена, а тя ще се калкулира от разходите за производството на един тон зърно, за съхранението и за транспорта.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.