1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Либерализацията на пазара на тютюна не е довела до очакваните резултати

Либерализацията на пазара на тютюна не е довела до очакваните резултати

Народни представители от ДПС подготвят законопроект за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия

Народни представители от ДПС подготвят законопроект за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. „Предвижда се да се възстанови регистърът на тютюнопроизводителите. Ще се изработят и механизми, които да защитят правата на стопаните пред фирмите –изкупвачи. В момента няма срокове за изкупуване на продукцията, не са определени и минимални гарантирани цени по сортове и групи тютюн", обясни депутатът от Кърджали Ердинч Хайрула, цитиран от "Стандарт".

По думите му промените ще се обсъждат със сдруженията на тютюнопроизводители като се вземат под внимание техните предложения. Вече са проведени и няколко срещи с министъра на земеделието и храните Димитър Греков. Ердинч Хайрула уточни, че със законопроекта за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия не се цели връщането на лицензионния режим, а да има повече справедливост за тютюнопроизводителите.

„Вече е краят на декември, а още изкупната кампания не е стартирала, продукцията на хората се похабява. Тютюнопроизводството е отрасъл, на който разчитат стотици хиляди души", уточни депутатът от ДПС.

Според него либерализацията на пазара на тютюна не е довела до очакваните резултати, затова е нужно да има държавно регулиране в този важен отрасъл.

В момента само една фирма изкупува продукция в Кърджалийско. В региона на Кирковско работят две комисии на „Булгартабак –София", а другите търговци още не са се появили на пазара."Неангажирането с точна дата и забавянето на кампанията създава напрежението сред стопаните", коментира Сали Рамадан, кмет на община Кирково. Той заяви, че тазгодишната реколта е с по–добро качество, а произведеният тютюн в района е близо 2 хиляди и 800 тона.

Сали Рамадан съобщи, че сделката с гръцката фирма, решила да инвестира в изграждането на тютюнева фабрика в Подкова, вече е финализирана. „Договорът е подписан, гърците платиха цялата сума за терена от 30 дка. След нова година почват проектиране на цеха и до края на 2014 г. обещават да бъде готов. Надавам се, че фабриката в Подкова ще заработи още следващата година и ще създаде 50-60 нови работни места", каза кметът на граничната община, която е най –големият производител на ориенталски тютюн в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.