1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лимагрейн грабна приза за иновации от Добрички панаир

Лимагрейн грабна приза за иновации от Добрички панаир

Снимка:

Отличието е свързано с пускането на пазара на новата продуктовата линия SUNEO

Добрички панаир награди Лимагрейн по време на 20-ото издание на изложението Борса за семена и посадъчен материал в Добрич. Призът е за „Иновативна технология“ за слънчогледовите хибриди от продуктовата линия SUNEO.

„Тъй като синята китка е най-големият проблем при отглеждането на слънчоглед, от няколко години работим на генно ниво срещу най-агресивния вид от този паразит. Лимагрейн предлага най- адаптираното портфолио от слънчогледови хибриди за условията на източна Европа, като те са устойчиви на раси на паразита синя китка, по-вирулентни от раса Е. Същевременно нашите хибриди са устойчиви и на препарата Пулсар. По този начин технологията SUNEO предлага двойна защита за фермерите, отглеждащи слънчоглед. Смятаме, че хибридите от тази технология ще бъдат водещи в нашето портфолио в следващите години“, заяви Филип Ридвег, мениджър на Лимагрейн за Централна и Източна Европа.

Лимагрейн разработи 4 хибрида от линията SUNEO, като от сезон 2014 те ще бъдат на българския пазар. Един от тях е LG 56.61 CL, който е модерно средство за получаване на високи и стабилни добиви в среда, усложнена от наличието на упорити плевели, нови раси синя китка, най-новите раси мана по слънчогледа. Може да се използва в цяла България, независимо от това колко проблематични са изброените вредители в конкретния регион. Хибридът работи много добре при висок инфекциозен фон на основните заболявания по слънчогледа – фома, макрофимина, фомопсис, склеротиния. LG 56.61 CL унаследява даденостите на типа генетика на LG 56.65, като надгражда всички нива, от които зависи сигурността в представянето на генетиката. Той притежава и много добро маслено съдържание на семките. Останалите хибриди от технологията SUNEO са LG 56.31 CL Plus, LG 55.42 CL и LG 54.51 HO CL.

В технологично отношение LG 56.31 CL Plus е най-доброто решение за справяне с най-сериозните производствени рискове. Съчетанието между OR7 устойчивост на синя китка, Clearfield Plus и устойчивост на мана, гарантира най-добрата защита срещу синя китка, проблемни плевели и всички раси мана по слънчогледа.

LG 55.42 CL се представя много добре в Южна България, залагайки на много добрата си толерантност на засушаване и температурен стрес. Важен фактор за доброто и стабилно представяне на хибрида е генетическата му устойчивост на синя китка и мана, особено в Южна България, където те са сериозен проблем от няколко години.

LG 54.52 HO CL показва много добро представяне при интензивни условия на отглеждане. Високата толерантност на засушаване и болести допринася за много добрата стабилност в представянето на хибрида. Хибридът е генетически устойчив на раси синя китка, по-вирулентни от Е раса, и на всички раси мана по слънчогледа.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.