1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лозарите очакват реколта от 400 кг/дка грозде

Лозарите очакват реколта от 400 кг/дка грозде

 

50 души вчера влязоха в лозовите масиви на "Лясковски лозя" АД и по този начин откриха тазгодишния гроздобер. Те ще приберат първо продукцията от 200 дка лозе от белия сорт "Шардоне". Т.г. за първи път ще се бере грозде от новите лозови масив засадени с червения сорт "Каберне".

"Очакваме 400 кг/дка" каза Иван Вълчев, съдружник във фирмата.

"За нас е по-важно качеството на гроздето, а не количеството. Затова се стремим най-много към 500 кг". Тази година е най-добрата за гроздовата реколта от 5 години насам, радват се лозарите.

"Ако беше завалял дъжд, зърната щяха да бъдат по-сочни", обяснява изпълнителният директор на "Лясковски лозя" Николай Николаев. Лозята на дружеството са върху частна земя, като единствено 150 дка каберне са засадени върху общински терен. За 1000 дка лозови масиви се грижи фирмата, повече от които са от сорт "Шардоне". "Белите сортове грозде виреят по-добре тук", обясни Вълчев. 

Лозарите са категорични, че изкупната цена на гроздето трябва да бъде 1 лв./кг, защото от миналата година до сега препаратите за растителна защита и горивата поскъпнаха и увеличиха значително разходите. "Лясковски лозя" обаче започва кампанията с 85 ст./кг, такава изкупна цена е договорена с рабишката винарна.

Около 15 лв. могат да изкарат дневно хората от гроздобера. Всички работници в лозята са от Лясковец, повечето от тях всяка година берат грозде, вече са се специализирали.

Проблемът в българското винопроизводство е в качеството. Вино по 1,80­2 лв./л не е добро. Николай Николаев пресмята, че с всичките разходи по производството на виното то трябва да струва 4­5 лв./л.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.