1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Малките рибни предприятия застрашени от фалит след членството ни в ЕС

Малките рибни предприятия застрашени от фалит след членството ни в ЕС

Приоритети за развитието на рибния бизнес у нас са модернизацията на флота, развитието на крайбрежните зони и подобряването на инфраструктурата на рибарските пристанища

 

Заради амортизираните кораби, морално остарелите производствени мощности и високите енергийни разходи, мзалките рибни предприятия в България са застрашени от фалит след присъединяването на страната към Европейския съюз. Това стана ясно на работната среща на групата за изготвяне на оперативна програма "Рибарство и аквакултури", провела се на 13.12 в Министерството на земеделието и горите.

Като силни страни на отрасъла са посочени хармонизираното ни законодателство, високо квалифицираните ни  научни специалисти, ниското общо ниво на замърсяване на водите, както и множеството обекти,  подходящи за развитие на риболовен туризъм.

Приоритети за развитието на рибния бизнес у нас са модернизацията на флота, развитието на крайбрежните зони и подобряването на инфраструктурата на рибарските пристанища.

Пет основни стъпки трябва да се преминат по отношение на приспособяване капацитета на риболовния флот. За ефективното му управление е нужно той да бъде обвързан с рибните ресурси, както и модернизирането и обновяването на риболовните съдове. Третата стъпка е подобряване на средствата за навигация и хигиенните условия на борда на корабите, а четвъртата - подмяна на риболовните уреди с нови. На пето място са изведени социално-икономическите компенсации за подпомагане управлението на риболовния флот, включително и професионално обучение.

С оглед на предстоящото членство на България в ЕС и прилагането на регламентите на ОРП е наложително в сектор "Рибарство и аквакултури" да се изготви Национален стратегически план за периода 2007–2013 г., отбеляза зам. – министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов. Особено значение има изборът на приоритети за развитие на отрасъла, за да може правилно и резултатно да се използват финансовите възможности на структуриращия се Европейския фонд за рибарство.

Преговорите за приемането на Фонд "Рибарство" от Съвета на Европа са близо до своя край. Това заяви еврокомисарят в главна Дирекция "Рибарство" към ЕК Стефанос Самарас. Очаква се в началото на следващата година да се приеме регламента за този фонд и така да се очертаят финансовите перспективи в отрасъла за периода 2007 – 2013 г.

Въпреки, че в България секторът реализира по-малко от 1 %  от БВП, той заема важно място в структурата на земеделието, като производител на ценна белтъчна храна. Рибарството осигурява заетост на големи групи от населението, както по крайбрежието на р. Дунав и Черно море, така и в някои райони на вътрешността на страната. У нас над 7 000 души са лицензираните индивидуални риболовци,  занимаващите се с производство на аквакултури и промишлен риболов.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.