1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мария Габриел: Имаме общи приоритети в земеделието, които да направим национални

Мария Габриел: Имаме общи приоритети в земеделието, които да направим национални

Снимка:

В София се проведе кръгла маса по проблемите в агросектора

До трима представители на политическите партии и коалиции, които ще се явят на изборите за 42-ро Народно събрание, участваха във вчерашната кръгла маса, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

На дебатите под мотото „Земеделската политика в основата на отговорното управление на България” присъства и българският евродепутат Мария Габриел ЕНП/ГЕРБ, която заедно с бившия председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева защити концепциите за бъдещето на българското земеделие на представляваната от тях политическа сила.

След дискусията г-жа Габриел сподели пред AGRO.BG някои от позициите си по актуални въпроси за българското земеделие в контекста на реформиращата се ОСП и многогодишната финансова рамка на ЕС:

- Г-жо Габриел, как оценявате днешната среща – като сблъсък на идеи и възгледи за българското земеделие, като национална кауза за мандата на следващото правителство или като нашенска партийна борба на трудния терен в сектора, определящ до голяма степен кондицията на родната ни икономика?

- Категорично впечатлението ми не беше за партизанщина и партийна борба, а напротив. За този факт трябва да благодарим преди всичко на организаторите - Асоциацията на земеделските производители в България, която много ясно постави базата на днешната дискусия. Не сме се събрали да се караме и да се възползваме на гърба на българските земеделци, като се изтъкваме кой какво предлага. Важно е обаче да стане ясно за всички имаме ли общи приоритети, които бихме могли да направим национални, какви са нашите различия и в какво се състоят те. И това смятам, че се получи днес.

Радвам се, че дискусията заяви ясно това, което ние сме защитавали последните три години и половина. Имам предвид правителството на ГЕРБ в преговорите за новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Несъмнено в национален план има нужда от промяна на взети решения, които видимо са неефективни, неефикасни, водят до боксуване на сектора. Радвам се, че в ОСП сме защитавали точно това – много по-голяма справедливост при разпределението на субсидиите, между отделните сектори и спрямо другите страни. Също така обвързаното производство, за да подпомогнем зеленчукопроизводители, овощари, животновъди вече с много по-конкретни идеи как да се получи на практика. Мисля, че всички се обединихме и около идеята за допълнително стимулиране с цел повишаване на производството, намаляване на производствените разходи, внимание върху износа, който е нож с две остриета. Радвам се, че тези въпроси, включително и в някои детайли - как да става напояването на земеделските култури, как ще се отрази таванът на плащанията като последствие за земеделския сектор, доведоха до една задълбочена дискусия.

- Оптимист ли сте, че тези 80 на сто внесени и защитени от служебния министър на земеделието и храните проф. Иван Станков пред Съвета на министрите на ЕС приоритети за земеделието ни ще бъдат въприети и одобрени и на предстоящия триалог - между Европарламента, Съвета и Европейската комисия до юни тази година?

- Тези 80 процента са същите, които аз успях да защитя в ЕП. България изпраща много силен сигнал за самите преговори. Съветът на министрите и Европарламентът играят като съюзник - такъв, какъвто трябва да бъдат. Това значително увеличава шансовете ни и аз изразявам искрена радост от такъв тип единодушие. Така сме правили, когато сме водили преговорите. Смятам обаче, че трябва да бъдем много внимателни. Знаете, че при триалога – Европейска комисия, Съвет на министрите, определени страни членки имат много силно влияние при вземане на решенията, може би ще се опитат да поставят известна част от исканията, ако не под съмнение, то да ни накарат отново да ги защитим със сериозни аргументи. Аз лично мисля, че имаме своите шансове да защитим докрай това, което вече имаме като индикация, че сме защитили.

- Обвързаното производство ще бъде ли защитено, така че нашите селскостопански производители да са овъзмездявани справедливо за осъществяваните от тях жизненоважни дейности в селските ни райони?

- Задължително. Тук според мен няма съмнение, защото и самият еврокомисар Дачиан Чолош каза, че обвързаното производство е за сектори с много висока социална и икономическа значимост.

 

                                                                                   интервю на Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.