1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Мирослав Найденов откри гроздоберната кампания

Министър Мирослав Найденов откри гроздоберната кампания

Предвидени са около 2 млн. евро за популяризиране на българските вина в чужбина

С традиционен български ритуал и водосвет в лозовия масив край великотърновското село Горски Долен Тръмбеш днес официално беше даден старт на гроздобера у нас. Лично земеделският министър Мирослав Найденов отряза първите чепки грозде.

„Тази година имахме прекрасна зърнена реколта, но само с хляб не може. И след като подсигурихме насъщния е време е да осигурим и виното“,  каза  земеделският министър. По думите му очакваме и реколтата от грозде да е по-добра от миналогодишната.

Около 170 000 тона грозде са прогнозите за тазгодишната реколта, при 140 000 т миналата година. Очаква се през 2011 г. България да произведе около 125 млн. литра вино. Министър Найденов коментира, че и цената на гроздето тази година е много добра - скочила двойно в сравнение с миналогодишната. При 60  стотинки за килограм бяло грозде през 2010 г., сега то се търгува за 1,20 лв., а червеното грозде - за около лев за килограм. Найденов информира също, че са предвидени около 2 млн. евро за популяризиране на българските вина в чужбина. „Това са средства от техническата помощ на ЕС и няма да натежат на бюджета“. Министърът коментира също, че страната ни не може да влезе в нишата на евтините вина, защото те предполагат производството на голeми количества. По думите му България няма такива възможности, но за сметка на това можем да се похвалим с много качествени бутикови вина.

През 2010 г. общото количество произведено вино в страната ни е почти 103 млн. литра, стана ясно на откриването на гроздобера. Миналата година сме изнесли почти 58 млн. литра вино, повече от половината, от които за Русия. За нея експортът ни е около 32 млн. литра,  а за ЕС около 17 млн. литра.

През първото полугодие на тази година износът е бил почти 22 млн. литра вино, от които почти половината отново е било за Русия. Полша също е сред страните,  предпочитащи българските вина - почти 3,5 млн. литра сме изнесли там. През първото полугодие на 2011 г. българските потребители са изконсумирали почти 42 млн. литра вино.

По Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за приема 2009-2010 г. са били изплатени общо 14,3 млн. евро при общ бюджет малко над 21 млн. евро. За следващия прием 2010-2011 г. по трите мерки -  „Преструктуриране и конверсия на винени лозя", „Застраховане на реколтата“ и “Промоция в 3-ти страни“,  предвиденият бюджет е 22 млн. евро. Договорените проекти са на обща стойност близо 14,9 млн. евро. За следващия прием 2011-2012 г. бюджетът по трите мерки е в размер на повече от 27 млн. евро.

По-късно днес министър Найденов се срещна със земеделски производители от Павликени, след което посети и Винпром „Сухиндол“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.