1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов алармира за безобразията с държавния поземлен фонд

Министър Найденов алармира за безобразията с държавния поземлен фонд

Държавата е натрупала повече загуби от реализираните сделки с тези земи в сравнение с тези с горския фонд

Осем години са се вършили безобразия с държавния поземлен фонд, заяви днес на пресконференция във Варна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА. Според него ще се окаже, че държавата е натрупала повече загуби от реализираните сделки с тези земи в сравнение с тези с горския фонд. По неговите думи няма дори опит да се направи регистър за държавния поземлен фонд и сега екипът на министерството губи време и човешки ресурси, за да изясни ситуацията. Той информира, че от 30 ноември до 4 декември експерти от Главна дирекция "Земеделие" в ЕК ще направят проверка по първия слой от направената ортофотокарта на земите в България. След това ще започнат директните плащания за земеделските производители за декар площ.
   
Председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева уточни, че в бюджет 2010 националните доплащания за стопаните стават от 100 на 220 милиона лева. По думите й вече е направено предложение земеделците да ползват облекчения по закона за корпоративните данъци. Нужна е широка обществена дискусия за ползването на генномодифицираните храни, каза още Найденов.   

Александър Дьоринг от Европейска федерация на производителите на фуражи съобщи, че в сферата на животновъдството не може да бъде избегнат вносът на генномодифицирани храни. Според него европейските фермери не разполагат с достатъчно количество соя собствено производство. ЕС трябва да разработи гранични стойности, тъй като е невъзможно да се внасят храни с нулево съдържание на генни модификации, посочи Дьоринг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.