1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. МЗХ и Данон обсъждат сътрудничество при обучението на животновъди

МЗХ и Данон обсъждат сътрудничество при обучението на животновъди

Около 22 хиляди са фермите от ІІ и ІІІ категория, които са пазарно активни

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и генералният директор на „Данон-Сердика” АД г-н Дитер Шулц обсъдиха сътрудничество при обучение на животновъди, собственици на ферми от ІІ и ІІІ категория, които трябва да се модернизират, за да отговорят на изискванията на Общността до края на 2011 г., стана ясно на среща в МЗХ.

От фирмата имат готовност да предоставят база за практическо обучение на желаещите, като се дискутира възможността то да бъде част от информационната кампания на Министерството на земеделието и храните за „Инвестиции и подпомагане на животновъдните ферми” в страната. По този начин фермерите на място ще бъдат запознати с  технологичните бази, хуманното отношение и мениджмънта на хранене на животните и други.

От своя страна зам.-министър Димитров запозна г-н Шулц с актуалното състояние на млечния сектор и посочи, че в края на 2011 г. изтича дерогационния период. На този етап 85 хиляди са регистрираните млечни ферми у нас, информира зам.-министърът. От тях 3500 са фермите от І и ІІ категория, които произвеждат 60% от млякото в страната. Около 22 хиляди са фермите от ІІ и ІІІ категория, които са пазарно активни и могат да се модернизират или преструктурират до края на годината, допълни още той. Всички, които искат да развият своя бизнес в бъдеще, могат да се възползват от възможностите, които МЗХ дава, заяви зам.-министър Димитров и уточни начините: това са нисколихвен кредит, който предоставя ДФЗ, както и възможностите на мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.