1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Намаление с 3 % на площите с царевица, засети тази година в Германия

Намаление с 3 % на площите с царевица, засети тази година в Германия

Анкетирани са 2300 земеделски производители

С близо 3 процента по-малки ще бъдат площите с царевица, засети тази година в Германия. До този извод стигат експерти след анализ на резултатите от допитване до фермерите. В анкетата са участвали 2300 земеделски производители.

Данните сочат, че общата площ с царевица във Федералната Република ще намалее със 73 хиляди до 2,5 милиона хектара. Спад ще има във всички провинции, с изключение на Бранденбург и Рейнланд-Пфалц, където площите ще бъдат разширени с 1 до 2 процента.

42 на сто от засятата царевица ще се използва за фураж. На малко повече от 980 хиляди хектара пък ще бъде засята култура за производство на енергия от биомаса. Само 18 на сто от нивите, или 450 хиляди хектара, са отредени за сладка царевица, но експертите предполагат, че част от нея също може да се предаде за преработка в инсталациите за биогаз.

За следващата година анализаторите предвиждат същите площи, но не дават прогноза каква част от земеделската земя ще бъде заета със сладка царевица. Фермерите все още не са сигурни, дали тази култура ще им донесе достатъчно приходи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.