1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Намаляват площите с пипер в община Каварна

Намаляват площите с пипер в община Каварна

Подобна тенденция се наблюдава и в съседната община Шабла

Намаляват площите с пипер в община Каварна. Това заяви за радио „Фокус” главният експерт в Общинската служба по земеделие в Каварна Марияна Хаджиева. По нейните думи, тази година площите, засети с пипер, са намалели с над 50%.

„Причините за това са комплексни – износване на почвите, върху които се отглежда културата и прекалено високата себестойност на отглеждането принуждават големите производители да намалят значително засетите площи, някои дори се отказват напълно. Подобна тенденция се наблюдава и в съседната община Шабла”, посочи Марияна Хаджиева.

Пипер се отглежда само на поливни площи, като напоследък се е повишила цената на водата за поливане. Това допълнително отказва производителите. „При тази култура се изисква и повече работна ръка и третиране с препарати”, допълни още Хаджиева.

От новите култури в региона впечатление прави лавандулата – 170 дка и малините – 150 дка. Те се отглеждат през последните две години и са по линия на агроекологичните плащания във връзка с Интегрираната система за администриране и контрол.

Площите на дините тази година в Каварна достигат 2400 дка, а на пъпешите - 2900 дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.