1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Напрежение между Италия и Словения заради оцет

Напрежение между Италия и Словения заради оцет

Могат ли всички винени оцети, които съдържат гроздов сок, да се наричат "балсамови"? По този въпрос спорят Италия и по-малката й източна съседка Словения.
 
Голям консорциум за защита на прочутия италиански "балсамико" смята, че словенската конкуренция може да измести неговите продукти от пазара. Опасенията на Ботуша са породени от факта, че правителството в Любляна е подало заявление в Брюксел за признаване на т.нар. "национална техническа норма" при производството на оцет, която по същество е много близка до италианската. 
 
От Модена, центъра на „ачето балсамико”, аргументират, че ако Европейската комисия одобри словенското заявление, всички винени оцети, направени с примесен гроздов сок, ще могат да носят същото название.
"Това противоречи на европейските регламенти", казват от консорциума. Според неговия директор, Федерико Десимони, има опасност клиентите да се заблудят.
От словенското агроведомство изтъкват, че Европейският съюз няма регулация за сектора на оцетите и че всяка държава има правото да определя собствените си правила. Любляна е изпратила своето заявление в края на миналата година и чака отговор от Брюксел.
 
Спорът стигна и до италианския земеделски министър Стефано Патуанели. "За нас защитата на културното наследство има приоритет", каза той и посочи, че правителството в Рим ще направи всичко, за да предпази ачето балсамико от външни заплахи.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.