1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Националната асоциация на тютюнопроизводителите работи активно в защита на тютюневия сектор в България

Националната асоциация на тютюнопроизводителите работи активно в защита на тютюневия сектор в България

Снимка:

Това заяви Цветан Филев, председател на НАТ-2010

Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 работи активно и неуморно от 2010 година насам в интерес и в защита на тютюневия сектор в България, осигуряващ заетост на над 200 000 души от различни райони в страната. Това каза Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, на Форума на ориенталските тютюн 2013 в Солун, Гърция, предаде Агенция „Фокус”.

В краткото време от създаването до сега, асоциацията съумя да спечели доверието на ръководствата на двете най-големи и значими организации на тютюнопроизводителите в света и Европа –Международната асоциация на тютюнопроизводителите ITGA и Асоциацията на европейските тютюнопроизводители UNITAB.

„Предизвикателствата пред нашия сектор не спират – спиране на евро субсидиите, трудности за осигуряване на подпомагане от националния бюджет, предложения на Световната здравна организация за забрана на тютюна като земеделска култура.

По думите му, производители на тютюн от ЕС се притесняват за нестихващите несправедливи обвинения към страните от Югоизточна Европа за това, че са оказали натиск върху евроинституциите, които вземат решения за бъдещите политики по отношение на тютюна.

„Представителството на Литва, в лицето на министъра на здравеопазването на Литва, е изразило недоволство от това, че южните страни, в които се отглежда тютюн имат силно въздействие върху евродепутатите и изразяват своя глас”, посочи той.

По думите на Филев, в изказването си, министърът на здравеопазването на Литва дори е изразил недоволство от това, че следващата година председателството първите шест месеца ще се поеме от Гърция, която има по-балансирано отношение към тютюна и дори министър-председателят на Гърция е дал съгласие да се създаде складова база в Гърция, която ще открие много нови работни места и ще подкрепи развитието на икономиката в региона.

„Нека си припомним, че Литва сигурно няма и един стрък тютюн и нека си припомним, че девизът на Европейския съюз е именно „Единни в многообразието”, каза още председателят на НАТ-2010 Цветан Филев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.