1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Найденов: Търговете за земи целят селското стопанство да надигне глава от кризата

Найденов: Търговете за земи целят селското стопанство да надигне глава от кризата

Снимка:

По данни на Българската фондова борса, в обръщение се очаква да влязат 80 млн. лв.

Търговете за обявените от Министерството на земеделието и храните 150 000 дка земи са закъснялата с 12-13 години социална справедливост за народа, коментира Мирослав Найденов, цитиран от агенция КРОСС.

„Комунизмът обра народа ни, взе му земята и прехраната от ръцете, а демократизмът обеща да му ги върне. Вместо това обаче, обикновеният човек остана на село и вместо земя за обработка получи от държавата ненужни хартийки. Именно правителството на СДС едно време се ангажира да прави търгове и да продава земи срещу боновете, с които емитираха собствениците при номинал 1 бон = 1 лев", уточнява министърът. 

Вече няколко поредни правителства изпълняват приетия през 1991 г. закон, според който министърът на земеделието е длъжен периодично да прави търгове за земи с компенсационни бонове. Предходните правителства така са изтъргували над 200 000 дка, те обаче са правили малки търгове на апетитни парчета за определени хора, споделя Мирослав Найденов. За първи път стартира напълно прозрачен търг за земи, с който се цели само и единствено обикновените хора да бъдат възмездени, а селското стопанство да надигне глава от кризата. Още преди два месеца общинските служби "Земеделие" са стартирали инвентаризацията на всички земи от Държавния поземлен фонд, които пустеят, не са отдадени под аренда или не се обработват. Информацията е била изнесена официално и прозрачно обявена във всички големи вестници, категорично заявява Министърът. На нападките, че има предварително изтичане на информация, Мирослав Найденов отговаря еднозначно - ние не сме крили. Още преди година и половина, при представянето пред медиите на пакета с антикризисни мерки на ГЕРБ е обявено, че 2012 г. стартират търгове за земи.

След търговете тези пустеещи земи ще започнат да се обработват, а затова ще се получат 30 млн. лева субсидии от Европейския съюз. Целият земеделски бранш адмирира старта на прозрачните търгове, предвид наближаващия нов програмен период в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Отделно от това по данни на Българската фондова борса, в обръщение се очаква да влязат 80 млн. лв. свежи пари, които са за българската икономика и народа. Единствените, които се опитват да опорочат търговете са политически обвързани партии. За да се докаже прозрачността на търговете вече е стартирала проверка на Комисията за финансов надзор.

През изминалата седмица излязоха експерти, които коментираха, че не всички земи ще представляват интерес за земеделието и селското стопанство и в резултат няма да бъдат продадени. Именно затова от министерството предвиждат още търгове, чрез които да бъде спазено задължението държавата да „нулира" всички 300 млн. компенсаторни бона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.