1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. НАЗ предвижда зърнена криза през 2013 г.

НАЗ предвижда зърнена криза през 2013 г.

Снимка:

Основната заплаха за зърнените култури е сушата

На 17 октомври, сряда, в Арбанаси се проведе среща на  Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), на която бяха обсъдени есенната кампания и състоянието на посевите в страната.

„Пшеницата, ечемикът и рапицата са застрашени от трайното засушаване. Днес констатирахме, че посевите са в лошо състояние и вече има пропаднали площи. Още в началото на стопанската година е ясно, че през 2013 - та ще се произведе много по-малко зърно. Предстои зърнена криза, причинена от сушата“, каза Ангел Вукoдинов, председател на Асоциацията.

Освен с климатичните условия през 2013 г., зърнопроизводителите ще се сблъскат с редица препятствия, които допълнително ще затруднят предстоящата реколта. Въпреки че правителството обяви земеделието за приоритетен отрасъл в началото на мандата си, Бюджет 2013 не предвижда национални доплащания, както и възстановяване на акциза върху горивото за земеделски нужди, а и в него не са заложени средства за компенсиране на пропадналите площи.

Членовете на Управителния съвет на НАЗ са убедени, че модерното, на европейско ниво зърнопроизводство, е изход от икономическата криза. От Асоциацията констатират, че са единствените зърнопроизводители в Европа, които нямат държавна подкрепа.

За НАЗ:

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) e отраслова организация на зърнопроизводителите в Република България. Учредители на асоциацията са регионални организации (сдружения) на зърнопроизводители от всички области на Република България, които са обединени от идеята за модерно, конкурентоспособно българско зърнопроизводство. НАЗ е неправителствено, доброволно, независимо и неполитическо сдружение с нестопанска цел в частна полза за представителство и защита на интересите на неговите членове, осъществяващи стопанска дейност в отрасъла зърнопроизводство. Предмет на дейност на организацията е подпомагане и насърчаване развитието на индивидуалния стопански просперитет на членовете си, както и развитие на отрасъла зърнопроизводство като цяло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.