1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нов спад на цените през ноември отчита ФАО

Нов спад на цените през ноември отчита ФАО

Цените на растителните масла паднаха за десети пореден месец

До 160,8 пункта падна индексът на цените на ФАО през ноември. Това са над два пункта под октомврийския индекс. От цифрите става ясно, че в момента индексът е на най-ниското си ниво от месец май 2016-та насам.

Падането на индекса се дължи на поевтиняването на растителните масла, млякото, месото и зърното, докато захарта бележи лек ръст. При зърнените култури индексът през ноември е 164 пункта, което е с близо 2 пункта под октомврийския и с 11 пункта под ноември 2017-та. Цените на пшеницата и царевицата падат най-вече заради голямото международно предлагане, изтъкват експертите от ФАО.

Цените на растителните масла паднаха за десети пореден месец, този път със 7,6 на 125,3 пункта. Това е най-ниското ниво от 12 години насам и отразява поевтиняването на всички продукти, но най-вече на палмовото масло. Това се дължи от една страна на големите складови наличности и от друга на ниските цени на суровия петрол.

Млечните продукти отчитат спад от 6 пункта до 175,8, като поевтиняването е за шести пореден месец. В момента индексът е с 14 процента под този от миналата година и с 18 на сто под най-високото си ниво от 2018-та.

Средният индекс за месото е 160 пункта, малко под този от октомври, но със 7 процента и половина под ноември 2017-та. Натиск върху цените оказва голямото предлагане при слабо търсене, отчитат специалистите.

Единствено при захарта индексът се е покачил, и то със 7,7 процента до 183 пункта. Като причина се посочва слабата реколта в южните региони на Бразилия. Страната изостава с повече от 25 на сто спрямо миналогодишните добиви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.