1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обсъдиха мерки за пожарната безопасност по време на жътва в Добрич

Обсъдиха мерки за пожарната безопасност по време на жътва в Добрич

Контролно-техническата инспекция и Пожарната служба проверяват земеделската техника

Неотложни мерки за успешно прибиране на реколтата от пшеница са обсъдени на среща между областния управител Недко Марчев и вр.и.д. началник на ОУ Пожарна безопасност гл. инспектор Дарин Димитров. Създадена е необходимата организация за взаимодействие между отделните структури във всички добруджански общини за успешна жътвена кампания.

Изпратени са уведомителни писма с конкретни мерки, които трябва да се спазват преди, по време и след кампанията до ВиК, Енергоснабдяване, горски и ловни стопанства, военни поделения и др. структури, имащи съоръжения на територията на житни масиви и в близост до тях. Особено внимание е отделено на мерките по обезопасяване на ивиците край автомобилните пътища, електропроводите и други съоръжения, граничещи и преминаващи през посевите.

Служителите на Пожарната служба съвместно с Контролно-техническата инспекция в Добрич извършват по утвърден график съвместни проверки на земеделската техниката, с която ще се прибира реколтата. До момента са проверени над 2700 броя селскостопански машини.

От Пожарната служба припомнят на собствениците и ползвателите на земеделски земи за забраната за изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи, установена със Закона за опазване на земеделските земи и Наредба от 2011 г. на МВР и МЗХ. Ще се извършват проверки съвместно с органите на полицията за спазване на тази забрана.

В рамките на срещата с областния управител Недко Марчев е било обсъдено и изграждането на доброволни формирования. На територията на областта към момента съществуват такива само в общините Тервел, Балчик и Генерал Тошево. В готовност са и противопожарните автомобили, които са оборудвани с технически средства за гасене на пожари в житни масиви.

При постъпването си в длъжност на 24 юни 2013 г. областният управител Недко Марчев заяви, че една от основните му задачи още в първите дни от мандата ще бъде запознаване с готовността на област Добрич за жътвената кампания и осигуряване на безопасното прибиране на реколтата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.