1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 8-10% от тютюна вече е засят в Североизточна България

Около 8-10% от тютюна вече е засят в Североизточна България

Площите ще бъдат с 30-50% по-малко спрямо предходната година

Около 8-10% от тютюна вече е засят в Североизточна България. Това съобщи Фикрет Бекир, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, предаде Агенция "Фокус".

Хората използват доброто време и масово разсаждат техническата култура, но като цяло площите ще бъдат с 30-50% по-малко спрямо предходната година. Производителите очакват по сметките си средствата по така наречения референтен период, като на първия транш до края на май ще бъдат разпределени 35 млн. лв. на всички. На втория транш няма да бъдат изплатени средства на неизрядните тютюнопроизводители. Доста са тези, които имат задължения, като най-често става дума за невнесени здравни осигуровки.

Вероятно 50% от хората, които имат задължения, няма да успеят да ги изчистят и така ще загубят средствата от втория транш. Средно тютюнопроизводителите от Североизточна България ще получат между 500 - 1500 лв., посочи Фикрет Бекир.

„Какви разходи да покрие човек с тези пари - семена, торове, горива, полиетилен за новата реколта, или да си плати осигуровките, или да храни семейство”, коментира Бекир. По думите му при самото разпределение на парите за референтния период са ощетени традиционни производители на тютюн, ще има обаче хора, които ще получат много пари, за сметка на тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.