1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От днес публичните складове и зърнохранилища кандидатстват за съхранение на интервенционни продукти

От днес публичните складове и зърнохранилища кандидатстват за съхранение на интервенционни продукти

Документите се подават в Централното управление на Държавен фонд „Земеделие”

Публичните складове и зърнохранилища кандидатстват за съхранение на интервенционни продукти от днес – 17 октомври до 17 ноември тази година. Документите се подават в Централното управление на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). По линия на интервенционните механизми, които прилага фондът, ще бъдат одобрени обекти за съхранения на обикновена и твърда пшеница, ечемик, царевица и сорго.Заявления могат да подават фирми с лицензия за публичен склад, издадена от министъра на земеделието и храните, или с удостоверение за регистрация на зърнохранилище, издадено от НСЗ, с минимален капацитет от 5000 тона, освен ако не разполага с непосредствен достъп до река, море или железопътна връзка.

Одобрените кандидати ще получат заплащане както за складирането, така и за логистиката (приемането и експедицията). Плащането за съхранение на зърно е в размер на 1,98 лв. за тон на месец. Еднократно ще се финансира вкарването на зърно в помещенията – по 3,72 лв. за тон, а за вкарване на зърно без физическо преместване – по 2,50 лв. за тон. Цените са без ДДС. Средствата за съхранение покриват наемането на складовите помещения, разходите по застраховане на зърното, мерките за борба с вредителите, годишна инвентаризация и проветряване. Изплащането е за периода от деня на първото приемане до датата на действителното изтегляне.

Възнагражденията за приемане и експедиция се отнасят за реално получените или експедирани количества. Те обхващат натоварването и разтоварването на автомобилен, железопътен или морски транспорт. Разплащателната агенция ще покрива приемането на склад, физическото преместване на зърното от транспортното средство до складовото помещение, претеглянето, пробите и анализа на качествените му характеристики. При експедиция, цената на ДФЗ покрива претеглянето на зърното, вземането на проби за анализ, както и физическото изнасяне и натоварване на зърното на първото транспортно средство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.