1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Овощари на извънредна среща в ДФЗ

Овощари на извънредна среща в ДФЗ

Поводът- актуализациите в индикативния график

На извънредна среща във Фонд „Земеделие“ овощарски организации поискаха средствата по обвързаната подкрепа да им бъдат изплатени до края на месец март. Повод за срещата станаха актуализациите в индикативния график, според който парите към овощарите ще се забавят с месец.  

Новият изпълнителен директор на Фонда Живко Живков е уверил земеделците, че ще се опита да изтегли плащането със седмица, до десет дни. След миналата тежка стопанска година с изключително ниски добиви сега овощарите са изправени пред фалити.

Голяма част от стопаните са заложили субсидиите си от предните години, а банките отказват да им отпуснат допълнителни средства, допълва Колев. Според графика плащанията тази година се очакват с месец по-късно в сравнение с миналата.  

Обещаната крайна дата е 1 април. За да планират разходите си овощарите споделят, че се опират на дати от предходни години. Бездействие на предното ръководство или рокадите в държавната администрация, браншовиците не знаят причината за забавянето.  

На междинна среща на 15 март овощарите и ръководството на Фонда отново ще се видят, за да се разбере докъде е стигнала обработката на документите и дали обещаната дата ще бъде спазена.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.