1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пчелари регистрираха браншова пчеларска експортна асоциация

Пчелари регистрираха браншова пчеларска експортна асоциация

Учредители са 75 производители от цялата страна

 

Пчелари от 9 области регистрираха Българска браншова пчеларска експортна асоциация. Организацията ще изнася техния мед в страните от Европейския съюз, съобщи председателят на новото сдружение и на русенския регионален съюз Стефан Арнаудов. Асациацията вече е влязла в контакт с партньори от Франция, Англия, Германия и Финландия, които са готови да пласират български пчелен мед на европейските пазари. Учредители са 75 производители от Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Сливен, В. Търново, Силистра и Добрич, всеки от които притежава поне 40 пчелни семейства.  Предстои и регистриране на собствена търговска фирма на асоциацията. Целта е догодина да бъдат изнесени първите 200 тона.

"Приемаме само мотивирани хора, които искат да правят бизнес от пчелния мед и са готови да го произвеждат по световните стандарти. Кандидатите трябва да имат поне 40 пчелни семейства или да гарантират, че ще достигнат бройката в следващите 1 -2 години. В асоциацията се влиза само по препоръка на някой от досегашните и членове", каза г-н Арнаудов. По този начин пчеларите ще се опазят от свои некоректни колеги, които правят некачествен мед и създават лош имидж на родното производство.

Българският пчелен мед е сред най - качествените, тъй като по разнообразие на медоносна растителност Балканите са на първо място в света. На европейските пазари обаче български мед не може да се намери, тъй като масово се изкупува най - вече от германски фирми, които го използват като подобрител за внесен от Южна Америка или Китай мед.

На българския пазар, обаче, се продават откровени фалшификати като боров, лимонов или розов мед в опаковки, които подвеждат хората. За да се спази буквата на закона, върху етиката с малки букви е отбелязано, че продуктът не е пчелен мед. В същото време контролът върху качеството е напълно формален, тъй като се изследва не медът в магазините, а този, занесен за анализ.

Предлаганият мед обикновено е претопяван, което в пчеларските среди се смята за сигурен признак, че е некачествен. Ако медът се нагрява до температура над 40 градуса, той губи всичките си противомикробни качества. Колкото е по - голяма температурата на нагряване, толкова повече се увеличава съдържанието в меда на хидроксилметилфурфуол.

Ако проектът на асоциацията се осъществи и експортът на български мед стане най - после факт, със сигурност ще се превърне в един много добър бизнес, с който спокойно да се изхранва едно семейство. Инвестицията за 10 кошера възлиза на 2 000 лв. Местният пчеларски съюз редовно организира курсове за начинаещи в бранша и специализирани лекции за напредналите, така че всеки може да получи компетентна помощ.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.