1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приключи цялостното обследване на посевите в Ямболско

Приключи цялостното обследване на посевите в Ямболско

Най-много са засетите площи с пшеница - 622 370 декара

 

Сравнително добро е състоянието на есенните култури на територията на област Ямбол след цялостното обследване на посевите в региона. Няма данни от земеделски производители за пропаднали, разорани или реколтирани за фураж площи, заяви директорът на Областна дирекция "Земеделие и гори" Ямбол Евгения Динева. "Падналите дъждове през последните десет дни в различни землища на Ямболска област са около 40-45 л. на кв. м. Положителното им влияние върху част от посевите с пшеница, загубили листната си маса в периода на сушата, е нулев, а върху други е частичен", допълни експертът.
Според Евгения Динева сега не може да се прецени какви точно са пораженията върху пшеницата, докато при ечемика те са минимални. Валежите са спомогнали при формирането на репродуктивните органи при зимните житни насаждения и при наливане на зърното.
В Ямболска област най-много са засетите площи с пшеница - 622 370 декара, с ечемик - 104 600 декара, с рапица - 23 250 и с тритикале 765 декара. "Падналите валежи ще спомогнат за доброто развитие на пролетните култури кориандър, слънчоглед, царевица, просо, сорго", заключи директорът на ямболската земеделска служба./focus-news.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.