1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Принудителното излизане на Русия и страните от ОНД от световния пазар на зърно доведе до скок в цените

Принудителното излизане на Русия и страните от ОНД от световния пазар на зърно доведе до скок в цените

Търговците вече предлагат пшеница от САЩ, Аржентина и Австралия

Принудителното излизане на Русия и страните от ОНД от световния пазар на зърно доведе до скок в цените на земеделските продукти, съобщи Agrosaveti.com. От това положение решиха да се възползват други страни износителки на зърно. Търговците вече предлагат на традиционните за Русия пазари в Близкия Изток и Северна Африка пшеница от САЩ, Аржентина и Австралия. Печалбата от доставките на зърно възлиза на 8,80 милиарда долара.

Според експерти, доставката на зърно от Русия и страните от ОНД на световния пазар, поради ограниченията на властите върху износа, ще спаднат тази година с 85%. Основната изгода от това ще получат земеделските производители от Новия свят, които не са засегнати от природни бедствия. „Въпреки спада в производство на зърно в страните от ОНД, резервите в други страни, главно в САЩ, ще компенсират недостига на производство в страните вносителки” - заяви вице-президентът на Barclay’s Судакшина Уникришнан.

Според данни на Министерството на земеделието на САЩ, през 2010/11 селскостопанска година обемът на продажбите на зърно, царевица и соя зад граница възлизат на 176 милиона тона, което е 15% повече, отколкото през 2009 година. Аржентинските земеделски производители също не искат да пропуснат шанса си и изискват от правителството да увеличи квотата за износ с 3 милиона тона до 6 милиона тона.

Търговците, специализирани в доставката на зърно от Америка, също ще извлекат изгода. Както казва Робърт Москоу, анализатор на борсовия селскостопански пазар CreditSuisse North America, след принудителното оттегляне на доставчиците от Русия и ОНД, на световния пазар се свободи ниша в размер на 40 милиона тона, на стойност по текущи цени почти 8,8 млрд. долара. Точно тази „баница” се готвят да поделят водещи американски фирми - доставчици на зърно: Cargill, Archer Daniel’s Midland (ADM), Bunge, както и френската Louis Dreyfus.”

Търговците ще спечелят не само от растежа на цените (за пшеницата са скочили с 50% от началото на годината), но и от продажбите в страните, традиционно насочени към вноса на зърно от Русия. По-специално, дългогодишният клиент на Русия и най-големият световен вносител на пшеница - Египет - наскоро подписа договор с Cargill за доставка на 50 хил. тона пшеница от САЩ.

„Руската зърнена криза”, както я характеризират западните медии, предизвика повишаване на акциите на много търговци. Акциите на ADM скочиха през август с 22% спрямо нивата от началото на юни. Пазарът очаква повторение на ситуацията от 2007/08 селскостопанска година, когато пазарите на селскостопански продукти всяко тримесечие донасяха на компаниите по половин милиард долара нетна печалба. Зърненият бум е удобен момент за Cargill, която през 2009/10 година финансова година (приключила на 31 май) намали нетните си приходи с 22%. Затова, според експерти, компанията очаква да компенсира загубите още през тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.