1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Присъствени и хибридни събития на МЕСОМАНИЯ 2022 показват най-добрите български месни продукти и деликатеси от качествено месо

Присъствени и хибридни събития на МЕСОМАНИЯ 2022 показват най-добрите български месни продукти и деликатеси от качествено месо

Утре програмата на „Дни на българското месо“ ще започне със събитие за най-малките

Отвори врати най-ароматното и вкусно изложение в България – МЕСОМАНИЯ 2022. От днес до 8-ми октомври в Интер Експо Център всеки може да опита, помирише, види, сравни, открие и избере за трапезата си най-хубавите български месни продукти на родните месопреработвателни фирми. Повече от 1600 кв. м. площи в зали 1 и 2 на изложбения център са превърнати във витрина на вкусни суджуци, салами, луканки, сочни кюфтенца, кебапчета, филета, дъхави наденици по традиционни рецепти, защитени в Европейския съюз продукти и деликатеси, както и нови продукти по иновативни рецепти и технологии на производство. Организатор на форума е Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

„Щастливи сме, че за поредна година Асоциацията на месопреработвателите е тук, в Интер Експо Център и за поредна година организираме „Дни на българското месо“, каза председателят на АМБ Атанас Урджанов. Той посочи, че за всички участници „Месомания“ е празник, но още по-голям е за две от фирмите-членове на асоциацията, които тази година имат юбилей: най-старият комплекс в Източна Европа - „Свинекомплекс Голяма Враново“ - отбелязва 50 години от създаването си, а  „Вланел“, Перник празнува своята 30-годишнина. Атанас Урджанов пожела на добър час на изложителите, а на юбилярите подари иконата на Архангел Михаил – патрон на месарите – за здраве, сили и енергия да се справят с предизвикателствата и все така успешно да защитават българските традиции в производството на месо и месни продукти.

В изложението тази година участват 58 фирми със самостоятелни щандове и 14 фирми с колективно участие, които представят постиженията на сектора и всички продукти и услуги, необходими за качествената обработка на месо. С подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“ в изложението участват  малки и средни месопреработвателни фирми като: „АКТУАЛ“ ООД - Силистра, „ВЛАНЕЛ“ ООД - Перник, „ЕСКЕЙП-ГРУП“ - Търговище, „ЕКО МЕС“ ЕООД - Величково, „ЛАЛОВ И ВАЧЕВ“ ЕООД - Враца, „МАЛЕВЕНТУМ МАРОН“ ЕООД - София, „МЕСОМАНИЯ ТРЕЙД“ ЕООД, „ПИКАНТ ТРЕЙД“ ООД - Варна, „САМИ М“ ЕООД - Перник, „СВИНЕКОМПЛЕКС ГОЛЯМО ВРАНОВО ИНВЕСТ“ АД - Голямо Враново, „УНИТЕМП“ ЕООД – Войводиново. Сред изложителите са и водещи компании за машини за производство, етикетиращи машини, опаковки, адитиви, консултански фирми, софтуери, лаборатории, специализирани автомобили и др. Всичко, което може да грабне интереса на професионалните посетители – търговци, дистрибутори, производители -  е събрано на едно място, а за широката публика са осигурени множество дегустации, изненади и интересни събития в рамките на инициативата на АМБ - „Дни на българското месо“.

Утре програмата на „Дни на българското месо“ ще започне със събитие за най-малките. 40 деца от 185-та детска градина „Звездичка“ в столичния кв. Дружба ще рисуват вкусни картинки на любимо ядене, под мотото: „Месце хапни, здрав и бодър все бъди!“. Накрая всички ще получат пълни торбички с полезни и вкусни подаръци от Асоциацията на месопреработвателите в България.

За 7-ми октомври е предвидена специализирана презентация за ученици от професионалните гимназии в София и Плевен на тема: „Фалшификации и измами с храни. Намаляване на загубата и разхищението на храни“, с участието на д-р Дана Джикова от лаборатория „Алименти Омнилаб“ – Пловдив и изпълнителния директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова. Събитието ще се проведе в хибриден формат, с присъствието на ученици от 12-и клас на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ – София и от Софийската професионална гимназия по туризъм, а връстниците им от Професионалната гимназия по мениджмънт и хранителни технологии - Плевен и Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ - Плевен ще  вземат участие дистанционно, чрез специална дигинална платформа.

За хората, изкушени от примамливия аромат на хубавата скара, има вкусна изненада. За първи път тази година откритите площи между зала 1 и зала 2 са превърнати в царство на сочните кюфтенца, кебапчета, домашен суджук, приготвени от охладено българско месо, по традиционни рецепти на фирма „ВИАТЕКС 66“ ЕООД - гр. Сунгурларе. Специална книжка с рецепти: „Изкуството бързо и вкусно приготвяне на скара“ можете да намерите на Информационния щанд на АМБ, наред с още научна и практична литература за месопреработката за професионалисти и любители. Проектът „Дни на българското месо“ се осъществява с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“.  

Усещате ли аромата? Има от всичко за всички! Не пропускайте МЕСОМАНИЯ 2022 от 5-ти до 8-ми октомври в Интер Експо Център София.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.