1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Произведеното розово масло е 1 тон

Произведеното розово масло е 1 тон

Причината за добрата розова реколта са благоприятните климатични условия и увеличените насаждения

 

Произведеното розово масло в България през тази година е един тон. Това сочат данните на Института по розата в Казанлък. Количеството е доста над произведеното през 2003 г. - около 700 килограма. Цената на международните пазари обаче е твърдо над 4100 евро за килограм за разлика от миналата година, когато беше около 3800 - 4000 долара.

Причината за добрата розова реколта са благоприятните климатични условия и увеличените насаждения. За последните три години розовите градини са се увеличили с 10 хиляди декара и те вече дават цвят, обясни Недко Недков от Института по розата. В момента в страната има не повече от 14 хил. декара с розови насаждения. Нито едно държавно ведомство обаче не води адекватна статистика колко са розовите градини в страната.

От един декар средно се произвеждат по 350 - 400 килограма розов цвят. За получаването на един килограм розово масло са необходими над 3 тона розов цвят.

Изкупната цена на килограм розов цвят през тази година се повиши до 1.70 - 2.20 лв. заради по-високите цени на розовото масло на международните пазари. Реалната себестойност на цвета е 85 стотинки, а цената традиционно е малко над един лев. Високите изкупни цени се отразяват и в цената на крайния продукт, обясни Юлияна Огнянова от фирма "Булатарс".

Поддържането на високи цени на розовото масло може да се окаже бумеранг, който с разрушителна сила да се върне при розопроизводителите, смятат експерти, тъй като скъпият продукт може да отблъсне част от големите клиенти на България. Веднъж като се загуби клиент, след това трудно се възстановяват пак пазарни позиции, смята Никола Ненов, директор на Държавната лаборатория "Българска роза". На международните пазари на розово масло страната ни се конкурира най-вече с Турция.

Основният проблем в този отрасъл продължава да е липсата на каквито и да било правила, които са предпоставка за засилващата се нелоялна конкуренция между розопроизводителите. Заедно с това все повече липсва легитимност при прекупвачите - не се знае кой за колко купува и за коя фирма. Неяснотата в отрасъла е пълна, като се добави и това, че производителите не са задължени да окачествяват розовото масло в акредитирани лаборатории. /dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.