1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производствени разходи за млякото - в различните части на света разликите са големи

Производствени разходи за млякото - в различните части на света разликите са големи

Най-евтино произвеждат големите кравеферми в Африка

Производствени разходи за млякото - в различните части на света разликите са големи. Кризата в сектора, породена от по-ниските изкупни цени през последните години, не е подминала нито една голяма страна-производителка на суровината.

В някои държави земеделските стопани са успели да намалят разходите си, за да се справят с предизвикателствата на пазара, на други места усилията им не са били толкова успешни.

През 2015 година фермерите в Съединените щати и Германия са имали приблизително еднакви разходи. Според предварителните данни за 2016-та, те са останали отново близки, но в Германия е постигнато леко свиване на разходите, докато отвъд Океана движението е било в обратната посока.

Най-евтино произвеждат големите кравеферми в Африка, пример е Уганда, където 100 килограма мляко струват 8 долара и 50 цента. Там обаче суровината е по-скоро страничен продукт, тъй като животните се отглеждат основно за месо. На другия край на таблицата е Швейцария с разходи от 106 долара в една средно голяма ферма.

Малко над 40 долара за 100 килограма е средната цена в света през 2015 година. В американска ферма с 500 крави цената е била много близка – 39 долара и 25 цента, докато едно средно голямо германско стопанство със 130 крави е произвеждало същото количество за 40 долара. Подобни са разходите и в други европейски страни, а в Южна Америка и Океания са били по-ниски. В Китай са отчетени едни от най-високите разноски с около 60 долара за 100 килограма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.