Площите с лозови насаждения в стопанствата намаляват
Реколтираните площи на зеленчуците в България през 2014 година са 29 621 ха, производството е 521 902 тона, в т. ч. оранжерийно производство – 94 782 тона. Производството на домати спрямо предходната година се увеличава с 1,8%, а на краставици – с 0,4%. Производството на картофи намалява спрямо 2013 г. с 29%.
Реколтираните площи на овощните видове в България през 2014 година са 25 977 ха, а производството е 168 584 тона. Общото производството на плодове през 2014 г. намалява с 20 % спрямо произведените количества през 2013 г. Производството на ябълки намалява незначително (–1%) спрямо предходната година, при прасковите и нектарините намалението е 18%, а при черешите – с 13%.
Реколтираните площи с лозя в България през 2014 година са 31 892 ха, производството е 132 631 тона. Средният добив на грозде от винени сортове лозя е 4 102 кг/ха, а при десертните – 4 397 кг/ха. Значително намалява произведеното грозде (-145%) спрямо предходната година. Площите с лозови насаждения в стопанствата намаляват с 11%.