1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Расте интересът към производството на биомляко в Германия

Расте интересът към производството на биомляко в Германия

През 2015-2016 година изкупната цена е била около 48 цента за килограм

Расте интересът към производството на биомляко в Германия. През 2015 година доставките към мандрите са се увеличили с над 3 процента до близо 730 хиляди тона. Въпреки този скок, делът на биомлякото е бил само 2 процента и половина, с което производителите покриват едва три четвърти от потреблението в страната.

Данните за 2016-та все още не са обработени, но експертите смятат, че производството на биомляко е нараснало с около 60 хиляди тона. За настоящата година се прогнозира нов скок с близо 90 хиляди тона. Дори и в такъв случай търсенето няма да може да бъде задоволено от собствено производство.

По-голямата част от вноса идва от Австрия и Дания. За тези две страни експертите прогнозират увеличение на доставките към мандрите със 100, респективно 60 хиляди тона, като се предполага че допълнителните количества ще бъдат изнесени почти изцяло за Германия.

Продажбите на продукти от биомляко във Федералната Република през миналата година са скочили с 10 процента. Това означава, че са нужни допълнително около 100 хиляди тона, за да се задоволи търсенето. Динамиката на производството в страната и съседните държави обаче показва, че ще се стигне до свръхпредлагане, което ще свали цените. Затова някои мандри вече реагират, като ограничават гарантираните количества от доставчиците си.

Близо половината биомляко в Германия идва от Бавария, където са и повечето специализирани компании за преработка. Други 16 процента се произвеждат в провинция Баден-Вюртемберг. През 2015-16 година изкупната цена е била около 48 цента за килограм, като разликата спрямо конвенционалното мляко е близо 18 цента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.