1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордна зърнена реколта у нас

Рекордна зърнена реколта у нас

Хлебното зърно вече е с по-добра цена

Тази година у нас е произведено рекордно количество зърно от българските фермери - това е най-добрата реколта от пшеница за последните 20 години. Това съобщи в Плевен Венцислав Върбанов - председател на Асоциацията на земеделските производители, пише novinite.bg.

Върбанов уточни, че в страната е произведена над 5 милиона и половина тона хлебна пшеница. Според него вероятно ще бъде изнесено над 3 милиона тона зърно.

"Проблем засега е, че при доброто производство, цените са ниски, но те не зависят от политическите решения в България. Пазарът е свободен - всичко зависи от международната търговия и цените на борсите".

По думите му освен рекордно количество, зърното е с много по-добро качество, в сравнение с предишни години. Според него това е така, защото не само годината е била добра, но земеделските производители са повишили културата на отглеждане на земеделската продукция.

"До момента България бе неглижирана като качество на зърното - изнасяше с много, но то се купуваше главно като фуражно. Сега вече има заявки и сделки за хлебно зърно от България", допълни председателят на браншовата организация.

Той отбеляза, че за българските производители добре се отразява и лошата реколта във Франция, защото тя е традиционно голям производител на качествено зърно и задоволява не само своя пазар, но и този на Италия и Испания. Тъй като зърното във Франция не е на това ниво и качество, има интерес към българското зърно от търговци от Италия и Испания - има и подписани сделки - изнася се и в тази посока, поясни Върбанов.

Другата дестинация, в която се иска българско зърно, това е традиционно Гърция. Освен фуражно, там се продава и хлебно българско зърно. "Хлебното зърно вече е с по-добра цена. Според мен тенденцията е, че цената ще се повишава за качественото зърно", е убеден той.

Най-хубавото зърно сега се изкупува от българските преработватели - мелничари, затова на пазара като качество би трябвало хлябът ни да е с най-доброто качество, прогнозира Венцислав Върбанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.