1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 50% се е понижил износът на пшеница от Великобритания през изминалия стопански сезон

С 50% се е понижил износът на пшеница от Великобритания през изминалия стопански сезон

Основните клиенти за британска пшеница са били страните от Европейския съюз

С 50% се е понижил износът на пшеница от Великобритания през изминалия стопански сезон, а вносът е скочил с една четвърт. Това прави Обединеното кралство нетен вносител на зърно.

Основните клиенти за британска пшеница са били страните от Европейския съюз с 1,2 милиона тона, а към трети пазари са насочени останалите 300 хиляди тона.

Холандия е закупила най-много зърно от Великобритания – 332 хиляди тона, а Алжир и Виетнам са били най-големите вносители извън Европа с 206 и 70 хиляди тона.

Същевременно вносът на пшеница във Великобритания през миналия сезон е нараснал с 420 хиляди тона до почти 2 милиона тона. Най-големият доставчик на зърнената култура в страната е била Канада, която е увеличила продажбите с малко над 5 хиляди до 360 хиляди тона. Въпреки слабата си като количество и качество реколта, Франция е удвоила износа за Обединеното кралство, като той е достигнал 309 хиляди тона, докато предишният сезон доставките са били в размер на едва 157 хиляди тона.

Само през юни тази година, във Великобритания са били внесени над 250 хиляди тона пшеница – най-голямото количество за целия минал сезон, като от тях Франция е осигурила 118 хиляди тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.