1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С малко над 2 % ще нарасне световното производство на мляко през тази година

С малко над 2 % ще нарасне световното производство на мляко през тази година

Най-големият ръст при производството ще бъде в Азия

С малко над 2 % ще нарасне световното производство на мляко през тази година и ще достигне близо 830 милиона тона. Прогнозата е на ФАО - организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Според експертите този ръст ще е най-големият от 2014 година насам. През миналата година увеличението на млекопроизводството беше с процент и половина.

Решаващите фактори, допринасящи за по-голямото производство, са по-добрите млеконадои, както и увеличаващото се поголовие от млечни крави. От ФАО очакват и лек плюс при световната търговия с млечни продукти.

Най-големият ръст при производството ще бъде в Азия, сочат изчисленията на организацията. Там количеството ще скочи с 4 процента до 333 милиона тона, като най-продуктивни ще са стадата в Индия, Китай и Пакистан, докато фермерите в Япония и Саудитска Арабия ще имат по-слаби резултати в сравнение с миналата година. За Европа се прогнозира ръст от 1,2 на сто до 227 милиона тона, най-вече в страните от Европейския съюз, Русия и Беларус.

Увеличението в Северна Америка ще е с близо 2 процента, подобни показатели се очакват и за Южна Америка. Австралия и Нова Зеландия ще регистрират ръст от около 1 процент, след като през последните две години имаха спад в производството. Глобалната търговия на млечни продукти ще се увеличи с 2,5 на сто до 73,5 милиона тона, смятат експертите от ФАО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.