1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Само две фирми за производство на мляко в Пиринско оцеляха след намаляването на субсидиите

Само две фирми за производство на мляко в Пиринско оцеляха след намаляването на субсидиите

 

Само две ферми за производство на мляко успяха да оцелеят в Пиринско, след като държавата оряза субсидиите за производителите. Заради последните сътресения на пазара на млякото и високите цени на фуража десетки малки ферми предпочетоха да предадат животните си за месо, вместо да развиват бизнес. Масовото унищожение на говедата стана това лято, след като не се изпълниха исканията на млекопроизводителите да се постави твърда изкупна цена от 60 стотинки на литър.
Така в региона останаха само две големи стопанства за производство на мляко. Едното е на известния бизнесмен и шеф на млечния борд в региона Димитър Бакалов, който отглежда 100 елитни крави, закупени от Австрия, в ранчото си на Предел. Вторият, който въпреки трудностите се преборил с бюрокрацията, е Любен Кумджиев. Той има стопанство от 70 расови говеда, което се намира в Кочериново.

"За да се покрият разходите и за да се мисли за някакви инвестиции, 60 стотинки за литър е минималната цена, която трябва да получат стопаните", коментира Бакалов. Само за една година млекопроизводството в страната се е свило повече от 50%, като при 2 000 000 тона за миналата година сега е едва 977 000 тона, като положението в Пиринско дори е още по-лошо.

Преди по-малко от половин година стана ясно, че няма млекопреработвателни фирми от Благоевградска област, които да могат да изнасят продукцията си в Евросъюза. Причината бе, че комисията не е отпуснала на бизнесмените от Пиринския край лиценз за износ. Шефовете на браншовите организации предупредиха производителите, че Югозападът е единственият район в страната, който няма до получи право на износ, ако не подобри базата си и качеството на продукцията. Тогава най-големи критики понесоха млекопреработвателите, тъй като се оказа, че те са далеч от качеството, изисквано от Европейския съюз, като наличието на микроорганизми в прясното мляко надхвърля петкратно допустимите норми.

За разлика от ниските изкупни цени, млечните продукти продължават да поскъпват. На 7 лева скочи килограм сирене, като се очаква до края на годината то да стане 8 лева. Кашкавалът вече надхвърли 12 лева килограма, като това няма да е краят, предупредиха експерти от сектора./econ.bg

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.