1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Швейцарски производители намаляват захарта

Швейцарски производители намаляват захарта

На пазара излизат и нови продукти, които изобщо не съдържат добавена захар

Все повече швейцарски компании от хранителната индустрия се включват в доброволната инициатива за намаляване на захарта и солта в техните продукти. Начинанието започна през 2018 година и от тогава към него са се присъединили 14 производители и търговски вериги.
 
Подписвайки т.нар. „Миланска декларация“, те се задължават до края на 2024 година да редуцират съдържанието на захар в плодовите и другите кисели млека и зърнени закуски. С включването на новите групи храни – разхладителни напитки, млечни напитки и извара – към инициативата се присъединиха още 10 компании.
 
По данни на швейцарската служба за безопасност на храните подписалите декларацията се съгласяват през следващите 22 месеца да намалят захарта в посочените храни с 10 %. За напитките това е голяма и важна стъпка, уточняват от Службата, тъй като е доказано, че 38 на сто от допълнителната захар в храните идва именно от напитките. 
 
От началото на инициативата добавената захар в киселите млека е намалена с 5 %, а при зърнените закуски количеството се е свило с 13 на сто. На пазара излизат и нови продукти, които изобщо не съдържат добавена захар, или количества, които са много под средното. Експертите посочват, че швейцарците консумират двойно повече захар, отколкото препоръчва Световната здравна организация – средно по 100 грама на ден. 
 
Властите в Берн са си поставили за цел да намалят и консумацията на сол, която в момента е около 9 грама на ден, т.е. почти двойно повече от препоръката на СЗО от максимум 5 грама. В тази връзка Службата по безопасност на храните е изготвила конкретни цели за намаляване на съдържанието на сол в готовите супи и салатните сосове и ги е предложила на хранителната индустрия. Засега предложението все още не е прието, затова правителството обмисля да въведе задължителни мерки за определени храни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.