1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слаба реколта от захарно цвекло в Германия

Слаба реколта от захарно цвекло в Германия

Благоприятните метеорологични условия през последните месеци са довели до високо съдържание на захар

Слаба реколта от захарно цвекло в Германия. На много места добивите са значително по-ниски от средните за последните години – около 50 тона от хектар.

Има различия в отделните региони, подобно на прибраните по-рано през годината култури като пшеница, картофи или царевица, в зависимост от качеството на почвата и валежите по време на вегетационния период. На места грудките са изключително дребни, оплакват се редица стопани.

Благоприятните метеорологични условия през последните месеци са довели до високо съдържание на захар, около 19 процента. Въпреки това общите добиви от техническата култура са сравнително ниски, като на повечето места не надвишават 12 тона от хектар. Миналата година средното количество беше малко над 14 тона.

Подобна е ситуацията и в други страни от Европейския съюз. Изкупните цени се понижиха не само в Общността, но и в глобален мащаб. След отпадането на захарните квоти в Европа, цените на захарта са под натиск от страна на други големи производители като Индия и Бразилия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.