1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Среден добив от 209 кг/дка отчитат производителите на слънчоглед в Търговищка област

Среден добив от 209 кг/дка отчитат производителите на слънчоглед в Търговищка област

В момента стопаните продължават да прибират царевицата

Среден добив от 209 килограма на декар отчитат производителите на слънчоглед в Търговищка област след като приключи кампанията по прибирането на реколтата, предаде Дарик.

Елена Николова от областната дирекция „Земеделие" съобщи, че общо в областта със слънчоглед са били засяти 195 330 декара. Тазгодишният добив е по-нисък от миналогодишния. Тогава са били прибрани средно по 224 кг от декар.

В момента стопаните продължават да прибират царевицата. С тази реколта в областта са засяти общо 84 600 дка. До момента са реколтирани близо 50 000 дка, средният добив от които е 487 кг/дка. И при тази култура тазгодишният добив е по-нисък - през 2010 са били прибрани средно по 620 кг от дка.

Продължава и кампанията по сеитбата на есенници в Търговищка област, информират от Дирекция „Земеделие". Вече са засяти близо 110 хиляди декара с пшеница и 16 000 дка с ечемик. С маслодайна рапица в Търговищка област за засети близо 22 000 дка. В момента земеделците подготвят сеитбата на третикале и ръж, които са традиционни за областта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.