1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. СТЕКСПО 2017 – интересът към месодайното говедовъдство расте

СТЕКСПО 2017 – интересът към месодайното говедовъдство расте

Световни експерти, учени, предприемачи и фермери се събраха на двудневен семинар в Сливен и в Стефан Караджово

Националното изложение СТЕКСПО 2017 за втора поредна година събра световни експерти, учени, предприемачи и фермери, посветени на месодайното говедовъдство. Организатор на форума е Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.

„Имаме обща цел – залагаме на елитна генетика, за да бъдем конкурентноспособни“, заяви Андрей Чалъков, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Без елитна генетика, за конкурентно месодайно говедовъдство не може да се говори, категоричен е и председателят на АРМПГБ Стоян Чуканов.

Експертиза в сектора на световно ниво – това предостави форумът на българските говедовъди в първия ден на СТЕКСПО 2017. За перфектното поддържане на пасищата, едночасова лекция изнесе германецът Холгер Лурман.

Ирландецът д-р Майкъл Игън направи презентация на тема „Пасищен мениджмънт, сеитба, подсяване и ротационна паша“ .
Инж. Димитър Петров, директор „Търговия с машини“ - Оптиком започна участниците във форума с използването на модерните технологии във фермата и с фундаментите на силажирането.

Само качествените животни стигат до пазара и печелят доверието на крайния потребител. В момента в една от най-големите търговски вериги у нас Метро Кеш енд Кери, 40 % от предлаганото месо е от български ферми. „По отношение на говеждото, става дума за месо с кулинарни качества“, уточни Ивайло Пенев от Метро Кеш енд Кери.  Огромен интерес предизвика демонстрацията на транжиране на телешко от холандеца  Ян Снайдерс.

През втория ден на форума, супер елитни животни приковаха вниманието на участниците и гостите на СТЕКСПО 2017. Любезният домакин Николай Димов посрещна всички в своето стопанство в Стефан Караджово.

Победител в конкурса за най-елитно животно стана 15-месечният бик на име Сокол от породата Абърдин Ангъс, със стопанин младият говедовъд от Враца Борис Лазаров.  „Елитната генетика в животновъдството няма нужда от аргументи“, категоричен е стопанинът.

Общи усилия в една посока – това е ключът към всеки успех. Доказват го резултатите, които постига Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. Интересът към СТЕКСПО става все по-голям!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.