1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Строят шато в Килифарево, Великотърновско

Строят шато в Килифарево, Великотърновско

Капацитетът на шатото ще бъде 350-­360 т грозде

 

Софийската фирма "Лозенска лоза", която разполага с 200 дка ново лозе в землището на Килифарево, купи мястото върху което възнамерява да построи шато. То ще бъде първото по рода си във Великотърновска област и намеренията са да стане основа за развитието на винения и религиозния туризъм в района. В шатото ще се преработват 350-­360 т грозде.

Освен избата, в която виното ще отлежава в бъчви, ще има дегустационна. От фирмата възнамеряват да закупят малка бутилираща технологична линия, с която ще се пълнят около 10 хил. бутилки дневно. Обсъжда се каква марка ще бъде виното.В последствие тя ще бъде защитена пред патентното ведомство. До шатото ще бъдат заседени също десертни сортове грозде.

В момента тече събирането на първата реколта от грозде. Тя се съставлява от малки количества от сортове "Шардоне", "Пино гри", "Каберне Совиньон", "Каберне фран" и "Пино ноар". Те ще бъдат използвани в базата в Старосел.

Предвидено е лозовият масив да се разширява и догодина ще започне засаждането на още 200 дка. Проблем представляват сделките за закупуването на земята. Част от предвидените площи  са собственост на "Лозенска лоза", чийто собственици спъват продажбата на земята. Намеренията са на тези площи да бъдат отглеждани повече бели сортове грозде като "Траминер" и "Совиньон блан".

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.