1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Светла Бъчварова: Предстоят редица законови промени в полза на земеделците

Светла Бъчварова: Предстоят редица законови промени в полза на земеделците

Снимка:

Те ще бъдат направени до края на годината

До края на годината всички земеделски производители, които се подпомагат от националния бюджет и тези, които очакват средства по агроекологичните мерки, ще си получат парите за 2013 година. За това има заделен финансов ресурс, администрацията също е мобилизирана за да се извършат навреме всички необходими проверки. 120 милиона лева ще бъдат отпуснати за животновъдите, а други 200 милиона ще отидат за сектора агроекология и необлагодетелстваните региони. Това заяви в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни проф. д-р Светла Бъчварова, цитирана от Дарик радио.

През декември ще бъдат изплатени и част от европейските субсидии, гарантира Бъчварова. От следващата година на земеделските производители ще бъде възстановяван и акцизът за горивата. „Поехме ангажимент и в Бюджет 2014 ще бъде възстановяван акцизът на горивата. От 2014-а ще бъдат заложени средства за това, като са необходими около 70 млн. лв. по тази нотифицирана държавна помощ, която ще бъде нотифицирана през 2014-а. Затова са необходими и промени в два закона – за акциза и данъчните складове и за подпомагане на земеделските прозиводители чрез системата на ваучери, чрез която всички земеделски производители ще могат да получават средства", каза тя.

Предстоят редица законови промени, които облагодетелстват земеделците, добави Светла Бъчварова. Законът за собствеността и ползването на земеделските земи ще бъде предложен за промяна до края на месец септември. Предвижда се общинските и държавни пасища да могат да се отдават без търг на животновъдите след експертна оценка. Планират се и промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които да намалят разходите на животновъдите. Предстои и приемането на Закона за растенията. Според Бъчварова в почти всички закони, които определят облика на сектор „Земеделие", се налагат спешни промени и те ще бъдат направени до края на годината.

Според председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни не може да се очаква намаление на цената на хляба, въпреки че изкупните цени на зърното са паднали почти двойно. Тя обясни, че цената на хляба ще падне единствено в следствие на конкурентната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.