1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: АСМ Монтана с лидерски позиции в дистрибуцията на семена, торове и препарати

Тази седмица в АГРОФОРУМ: АСМ Монтана с лидерски позиции в дистрибуцията на семена, торове и препарати

И още: Как производителите на царевица и слънчоглед ще станат по-конкурентоспособни

Тази седмица стартираме с актуалната тема за качеството на суровото краве мляко у нас. Как върви преструктурирането на фермите и как трябва да изглежда нашия млечен сектор след две години, когато изтича дерогационният период, ще разберете от д-р Златка Възелова, началник отдел в Дирекция „Животновъдство“, МЗХ.


Някои от браншовите организации в млекопреработвателния сектор приветстват удължения срок за преструктуриране на фермите, други – са скептично настроени. Сред привържениците на второто мнение е Асен Желязков, изп. директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Какви са аргументите му и как обяснява факта за свитото потребление на мляко на вътрешния пазар и за удвоения износ на български млечни продукти към Русия – ще видите само тази седмица в АГРОФОРУМ.

И от бранша млекопреработка, ще продължим към гр. Трявна, където се проведе техническа среща, посветена на новостите в областта на селекцията на семена и технологиите за опазване на културите. В нея взеха участие над 200 земеделски производители от областите Плевен, Ловеч и Велико Търново. Форумът беше организиран от фирма АСМ Монтана. Как тя успява да бъде лидер на пазара и да поддържа коректни бизнес взаимоотношения с хиляди земеделски производители у нас, разказват част от присъстващите на семинара.

Нови царевични хибриди, които са много висок потенциал за добив и с повишена толерантност към засушаване, ще направят българските зърнопроизводители още по-конкурентни, а рекордните добиви ще бъдат достижими, независимо от климатичните условия. Подробности за тях разказва Иван Костадинов, продуктов мениджър в „Пионер Семена България“.

Революция в опазването на царевицата от плевели – така може да се нарече навлизането у нас на нов хербицид, който е изключително селективен към културата. Миналата година той беше изпитан при земеделски стопани от различни краища на страната, които дадоха заявка, че със сигурност тази година ще го ползват на полетата си с царевица. Кой е продуктът и какъв е механизмът му на действие – разказват водещи зърнопроизводители от област Враца.

Всяка година е изпитание за производителите на царевица, защото засушаванията оказват особено негативно въздействие върху културата. Не така стоят нещата обаче при тези производители, които са избрали френски хибриди, които са пластични и дават високи добиви при разнообразни климатични условия. Ще разберете кои са хибридите и защо фермерите могат напълно да им се доверят и през новия сезон.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.