1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводителите остават в готовност за протести

Тютюнопроизводителите остават в готовност за протести

Националните доплащания за тютюн не са обвързани с производството

Средствата, които получаваме трета поредна година като национални доплащания за тютюн, са за референтен период, което означава за изминал период или по-точно – произведени количества тютюн през референтните 2007-2008-2009 година. Националните доплащания за тютюн не са обвързани с производството. Тези средства се получават на база произведени количества през споменатите години и количествата тютюн, които си разпределят сумата от 73 млн. лв., се завишават от факта, че всяка година нови тютюнопроизводители, които вече са придобили куража да се регистрират, го правят, а количествата са произведени в 2007-2009 година. Това заяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, цитиран от БНР.

Той обясни и откъде идва напрежението, когато дойде време да се разпределят средствата. Всяка година, например, за миналата година с 3000 тона повече са се регистрирали тютюнопроизводители, тази година – с 4600 тона, сравнено с предната година. Константата от 73 млн. лв. се запазва и се получава един парадокс, чрез който тютюнопроизводителите на единица килограм не могат да получат миналогодишните параметри, които са получавали в предходната 2012 година.

Филев подчерта, че този проблем не е от сега. Същите искания са поставяни и миналата година, когато е имало ощетени сортови групи тютюн. Логично е средствата да бъдат завишени, за да могат тютюнопроизводителите да получат поне миналогодишните параметри, категоричен е Филев. Той изтъкна няколко аргумента в подкрепа на искането, които са представили и на служебния министър на земеделието. Проф. Станков е дал надежда на тютюнопроизводителите.

Оформи ни протокол от самата среща, на която новите средства - 73 млн. лв. стари, сигурни, плюс новите 11 млн. лв. – новата сума от 84 млн. лв. вече ще бъде достатъчна да се разпредели между сортовите групи, за да се постигнат миналогодишните нива. Предстои да бъде сключено споразумение между Асоциацията на тютюнопроизводителите, МЗХ и вероятно с член на служебния кабинет. Филев подчерта обаче, че докато не се сключи споразумението, тютюнопроизводителите остават в готовност за протести.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.