Подходящo е за по-слаби почви
Тритикалето става все по-атрактивно за отглеждане у нас, посочват агрономи. Културата, която е изкуствен хибрид между пшеница и ръж, съчетава високия продуктивен потенциал и добри качества за хлебопроизводство.
В последните години земеделските производители у нас се насочват към отглеждане на третикале. Един от тях е Васил Денчев от старозагорското село Сърнево. При спазване на оптимална технология и при благоприятни почвено-климатични условия от културата могат да се получат над 1000 килограма добив от декар.
Тритикалето е подходящо за по-слаби почви, където дава добри резултати. Там, където пшеницата не се представя добре, тритикалето е заместител. Реколтираното зърно се използва за фураж, а от брашното на пшеница и тритикале в съотношение 75% към 25 на сто се получава хляб, който е с високо белтъчно и лизиново съдържание. Поради ниското съдържание на глутен, културата е подходяща за приготвяне на диетични храни.
Автор: Валери Станев, Данаил Андреев