1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Учителка върти ферма със заем

Учителка върти ферма със заем

Най-големите трудности, които среща, са ниските изкупни цени на продукцията.

 

Да се занимаваш с животни и фураж не е лесно. Въпреки това реших, че трябва да развивам именно селскостопански бизнес, разказва Таня Йорданова. Преди две години безработната учителка кандидатствала за отпускането на царски кредит. Това била единствената й алтернатива за работа. Която й дала възможност да си купи собствена ферма. Дотогава повече от 10 години жената от Търговище е била безработна въпреки висшето си педагогическо образование.

В началото на 2002 година подала документи, но я одобрили за заема едва след два месеца. До този момент нямала регистрирана фирма, но това не се оказало пречка. Отпуснали й желаните 7500 лева. С парите Таня купила стара къща в село Бистра и 13 дка земя. Преди това живеела със семейството си в двустаен апартамент в Търговище. С част от царския кредит купила 1 крава с теле, 7 кози и 2 майки свине.

За две години, откакто е в бранша, фермата й малко по малко се разраства. Вече гледа 4 крави. Хладилните камери също са се увеличили. В отглеждането на животните и производството на продукцията участват и двете й деца. Въпреки че са още ученици, хлапетата не са пощадени от тежката работа.

За да изтегли кредита обаче, Таня Йорданова трябвало да разкрие и нови работни места. Наела двама роднини, които помагат в работата. Няма лесни неща, трудно е, но аз съм оптимист, казва жената. Най-големите трудности, които среща, са ниските изкупни цени на продукцията.

В района на Търговище има пазар за млечните продукти, които произвежда, но те се купуват на крайно ниски цени, оплаква се бизнесдамата./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.