1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В България има възможност да се печели от отглеждането на щрауси

В България има възможност да се печели от отглеждането на щрауси

Килограм от щраусовото месо се търгува за около 5 - 6 лева

Вълчо Герджиков, управител на ферма за щрауси в Бургаско, твърди, че могат да се спечелят пари от щраусите, но трябват много усилия и труд, ходене и търсене на пазари за продукцията.

Герджиков вече две години се опитва да развъди щрауси, но казва, че още не е научил тайната, а и колегите му не я издават. Той обясни, че негови колеги са превърнали щраусите в туристическа атракция. „Според мое проучване в Родопите има човек, който се занимава с щрауси, той е направил барбекю, има и яздене на щрауси. Той усилено е започнал да се занимава с този бизнес, туристите като ходят си поръчват омлети”, информира Герджиков. Той допълни, че в Ловешко има друга ферма, която се занимава с отглеждане на щрауси и печели, и от перата на птиците, и от яйцата им. Едно перо струва между 5 и 7 лева в зависимост от големината му. „В тази ферма продават и рисувани яйца. Празно яйце започва от пет лева, а ако е пълно, стига между 25 и 50 лева”, каза още той. Герджиков обясни, че, когато се заколи щраус, от него се изхвърлят едва 5%. Той посочи още, че в Силистра има ферма, която изкупува щрауси. „Ако закараш там щрауси да ти ги заколят, трябва да присъстваш от момента на клането до обезкостяването, за да видиш каква продукция ще излезе”, предупреди специалистът.

Месото от щрауси се изкупува евтино в България. Килограм от щраусовото месо се търгува за около 5 - 6 лева. В Гърция месото струва около 12 евро. Герджиков твърди, че щраусите се отглеждат лесно. „По принцип не е трудно гледането на щрауси, те ядат по около 7,5 кг смески на ден. Слага им се редовно вода. Като вали дъжд, сняг щраусът си е навън”, каза той. По думите му обаче малко по-трудно се отглеждат новоизлюпените щрауси. Той разясни, че птиците достигат на тегло до 180 килограма, те живеят до 75 години. Женските щрауси снасят между 60 и 80 яйца, това се случва в периода от април до октомври, а след това спира.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.